Domů | Zprávy | Rozvody vody: Jak vybrat spravny material a čím se liší

31 Červenec 2023, 19:32 | PRAHA

Rozvody vody

Jedná se o nezbytnou položku každé rekonstrukce nebo stavby – rozvody vody. V tomto článku povíme o tom, jak vybrat správný materiál, na co si dát pozor při montáži a jak zabránit potenciálním únikům vody. Instalatér a instalatérské služby hrají klíčovou roli v této problematice. Správná volba materiálu a kvalitní montáž rozvodu vody jsou nejdůležitější pro zajištění bezproblémového a spolehlivého provozu vodovodního systému ve vaší domácnosti či podnikání. Existuje několik různých materiálů, které se často používají pro vodovodní instalace, z nichž každý má své vlastní výhody a nevýhody. V tomto článku se podíváme na čtyři často používané materiály pro rozvody vody a zhodnotíme jejich vlastnosti.

Materiály které se používá na rozvody vody:



PPR (polypropylen):

Výhody:

Nevýhody:

Omezená teplotní odolnost: PPR trubky jsou vhodné pro vodu při středních teplotách, ale nemohou být použity pro extrémně horkou vodu.

Omezená tlaková odolnost: PPR trubky mají nižší tlakovou odolnost ve srovnání s některými jinými materiály.



Měď:

Výhody:

Nevýhody:



Uhlíková ocel:

Výhody:

Nevýhody:

PEX-AL-PEX

je potrubní systém, který kombinuje výhody PEX (polyetylen s vernetím) a hliníkové vrstvy. Tento typ potrubí je vyráběn skládáním vrstev PEX a hliníkové fólie, které jsou následně spojeny adhezivním vazivem. Tato kombinace materiálů poskytuje některé výhody a vlastnosti, které se liší od klasických PEX nebo jiných potrubních systémů.

Výhody materiálu PEX-AL-PEX:

Vysoká pevnost: Hliníková vrstva dodává trubkám PEX-AL-PEX vyšší pevnost a odolnost proti deformaci.

Nevýhody:

Luxusním favoritem mezí nejen materialy pro rozvody vody patří zančka REHAU

Rehau nabízí několik typů potrubních systémů, ale pro rozvody vody jsou nejčastěji používané následující typy:

RAUTITAN: Jedná se o potrubí s vysokou pevností, vyrobené z PEXa (vysokoteplotní polyetylen s vernetím). Tyto trubky jsou určeny zejména pro studenou a teplou vodu, vytápění a chlazení. Jsou flexibilní a snadno se spojují pomocí speciálních RAUTITAN fittingů.

Výhody trubek od Rehau:

Kvalitní materiály: Rehau používá kvalitní materiály, které zajistí spolehlivost a dlouhou životnost trubek.

Odolnost proti korozi: Materiály použité ve výrobě trubek Rehau jsou odolné proti korozi a chemickým vlivům.

Snadná instalace: Flexibilní a snadno spojitelné trubky umožňují rychlou a jednoduchou instalaci.

Nízká hmotnost: Trubky od Rehau jsou lehké, což usnadňuje jejich manipulaci a instalaci.

Nevýhody:

Vyšší cena: Trubky od Rehau mohou být dražší než některé jiné alternativní materiály.

Je důležité mít na paměti, že vhodnost trubek od Rehau pro konkrétní projekt závisí na mnoha faktorech, včetně konkrétních potřeb a podmínek instalace. Při volbě potrubního systému je vždy dobré konzultovat s odborníky a řídit se platnými stavebními předpisy a normami.


Každý materiál má své vlastní výhody a omezení, a správná volba závisí na konkrétních požadavcích a podmínkách instalace. Je důležité zvážit faktory jako teplota vody, tlak, délka životnosti, počáteční náklady a míra údržby při rozhodování o vhodném materiálu pro rozvody vody.